Bucurestiul incepe sa se miste … pe bicicleta

              De curand i-am facut o mica vizita prietenului meu drag: Cluj-Napoca. Am fost placut surprinsa sa redescopar arhitectura mult indragita de mine imbinata armonios cu diverse aspecte moderne.

             Unul dintre lucrurile cu care Cluj-Napoca m-a uimit este ca a integrat cu succes un sistem automatizat de inchiriere al bicicletelor. Pentru cei care nu stiti, primaria orasului a pus la dispozitie peste 500 de biciclete pe care le puteti inchiria si returna in oricare dintre cele 50 de statii amplasate in diverse locuri din oras, contra unui cost modic, spun eu, in functie de timpul de folosire. Mai multe detalii puteti afla direct pe site-ul http://clujbike.eu/

             Pana acum, Bucurestiul a mers spre o alta directie. Diverse companii puneau in mod gratuit la dispozitia oricui biciclete impanzite cu reclame. Astfel era o situatie gen win-win, prin care companiile aveau parte de reclama gratuita si tu te puteai plimba stingher cu bicicleta prin oras. Apoi interveneau insa alte dificultati, ca de exemplu bicicleta trebuia predata in acelasi punct de unde ai ridicat-o, si, de cele mai multe ori, chiar in aceeasi zi. Astfel, aceste initiative vizau doar persoanele care doreau sa foloseasca bicicleta in scop pur recreational, nu si ca mijloc de deplasare.

14434959_661309250691074_8831244717882714840_o

Foto: Facebook

             Acum pot spune cu mandrie ca si in Bucuresti lucrurile se mai misca spre bine, din cand in cand.

             Desi nu a fost initiativa primariei, cei de la iVelo s-au desteptat putin si au inceput sa puna la punct un proiect asemanator celui de la Cluj, numit I’Velo Urban.

             Astfel s-a nascut primul serviciu automatizat de inchirieri biciclete din Bucuresti. Tot ce trebuie sa faci este sa te inregistrezi pe site-ul https://ivelo.ro/api/ sau la unul dintre centrele de inchiriere i’Velo Relax (un alt serviciu oferit de ei) aflate in parcurile Herastrau (metrou Aviatorilor si Arcul de Triumf) sau Tineretului (intrarea Sincai) si poti beneficia de una dintre cele 210 biciclete disponibile in Bucuresti.

             Sistemul functioneaza in felul urmator:

  • In fiecare statie i’Velo Urban exista un panou de control unde trebuie sa te autentifici, daca exista o bicicleta disponibila;
  • Selectezi bicicleta dorita si o extragi din rastel in 30 de secunde;
  • Te poti plimba linistit cu bicicleta gratuit pentru 30 de minute;

             Dupa terminarea celor 30 de minute, ai la dispozitie doua optiuni: poti lasa bicicleta in oricare alt rastel din Bucuresti, si dupa alte 30 de minute poti inchiria o alta bicicleta, sau te poti plimba in continuare cu bicicleta, urmand sa achiti pentru timpul suplimentar.

             Tarifele sunt cele de mai jos si puteti opta si pentru diverse tipuri de abonament:

       Procesul de returnare al bicicletelor este la fel de simplu, insa aici apare problema mea majora: momentan exista doar 5 centre automatizate de ridicare/predare a bicicletelor: Piata Universitatii, Piata Revolutiei, Piata Romana, Piata Victoriei, Kaufland Barbu Vacarescu si 1 in constructie la Piata Charles de Gaulles.

             Dar sunt convinsa ca daca tot mai multe persoane vor folosi acest serviciu, dezvoltatorii vor investi in mai multe centre si mai multe biciclete, astfel incat putem vedea acest serviciu ca pe urmatorul mijloc de deplasare. Nici Roma nu s-a construit intr-o zi! Schimbarea vine o data cu noi!

  14435402_661682897320376_8854143952377662382_o

Foto: Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *