Sarea in bucate

             Cred ca toti am citit povestea “Sarea in bucate” de Petre Ispirescu. Cu timpul eu am uitat aceasta poveste, insa atunci cand m-am apucat de gatit mi-am adus-o aminte si am inceput sa o analizez din punctul de vedere al unei gospodine.

             Eu recunosc, in mancare nu pun niciodata suficienta sare. Ceea ce e oarecum bine, decat sa pun prea multa, mai bine fiecare isi asezoneaza mancarea asa cum doreste. O mancare nu poate fi niciodata pe placul tuturor. Daca vreau totusi sa ma numesc o bucatareasa buna, trebuie sa asezonez eu totul exact cat trebuie.

             Ati observat ca in toate retete apare acest condiment, chiar daca e vorba de deserturi? Nu ati stat niciodata sa va intrebati de ce este sarea nelipsita din bucatarie?

             Ei bine, sarea este prezenta nu doar pentru gustul sau, ci si pentru proprietatile sale.

             In primul rand sarea este un conservant. Aceasta ajuta la o mai buna pastrarea a alimentele prin crearea unui mediu ostil dezvoltarii anumitor microorganisme. Saramura deshidrateaza celulele bacteriene, modifica presiunea si opreste dezvoltarea bacteriilor.

             Aceasta consolideaza glutenul din aluatul de paine si ofera rezistenta aluatului. In prezenta sarii, glutenul retine mai multa apa care permite aluatului sa devina elastic. Tot sarea confera duritate branzeturilor, formand crusta specifica multor tipuri.

             Desi nu trebuie sa consumam sare in exces, asta nu inseamna ca ea trebuie eliminata complet din alimentatie decat daca este sugerat de medic. Ea este un bun furnizor de sodiu si iodiu, care sunt elementare pentru o buna functionare a tiroidei.

             Dupa cum vedeti, sarea nu este un simplu si banal condiment, ci joaca un rol foarte important in dezvoltarea normala a organismului nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *