Tocmai am aflat despre Dosarul Electronic de Sanatate

                    Intai am avut carnete de sanatate. Apoi nu le-am mai avut, am trecut la carduri de sanatate. Si dupa multi bani irositi pe ele, nu le-am mai avut nici pe astea, fiecare avea doar o fisa medicala direct la medicul de familie. des

             Apoi fisele medicale s-au introdus in calculator. Nu parea un lucru foarte bun la inceput: mult timp pierdut, daca se stricau calculatoarele, pierdeai toata informatia … asa ca s-a trecut la salvarea lor pe internet.

             Dupa atat de multe incercati controversate, sincer am incetat sa ma mai interesez cum merge treaba prin sistemul de sanatate. Parca in fiecare an se schimba ceva, fiecare ministru nou vroia sa revolutioneze sistemul, si nu intotdeauna deciziile erau in favoarea pacientilor.

             Insa azi am aflat si eu despre Dosarul Electronic de Sanatate. Ce este? Practic este tot dosarul meu medical pus pe un site unde pot avea acces atat eu, cat si toti medicii care ma trateaza.

           Pana acum, daca mergeai la un medic trebuia sa completezi o fisa luuuuunga, cu o multime de intrebari despre trecutul tau medical. Acum totul este pus la dispozitia medicilor prin acest portal electronic. Astfel nu mai exista riscul de a omite ceva, sau de a scrie ceva gresit care poate avea efecte negative asupra tratamentului tau.

             Dosarul de sanatate pentru un pacient se constituie la prima trimitere a unui document medical de catre un medic in sistemul DES. Practic, la transmiterea unui prim document medical, medicul verifica daca pentru CNP-ul acelui pacient exista deja generat un dosar de sanatate si daca nu exista, acesta se va crea.

             Stiu, poate sunteti putin sceptici, pentru ca nu doriti ca toata lumea sa vada trecutul vostru medical. Insa dosarul unui pacient poate fi consultat doar de catre pacient si de cstre reprezentanii sai legali care pot fi introdusi in sistem de un medic, dar sumarul si informatiile pentru urgenta pot fi consultate de catre orice medic autenticiat cu un certificat autorizat. Ganditi-va la o persoana care tocmai a avut un accident. Cat timp se pierde pana se afla grupa sanguina, bolilele de care sufera s.a.m.d. Acum totul va fi doar la un click distanta.

             Poate aveti anumite informatii/boli care nu doriti sa fie puse la dispozitia oricui. Insa trebuie sa va ganditi ca uneori acest lucru va poate salva viata. Oricum, prin legislatie, medicii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor medicale ale pacientilor. 

             Dar stati linistiti, restul persoanelor nu va pot accesa dosarul decat daca au fost introdusi de catre medic in calitate de reprezentati legali ai pacientului. Bineinteles, cei mai carcotasi dintre voi vor spune: dar poate cineva imi va “sparge” contul si imi va afla toate datele, si le va face publice s.a.m.d. O singura intrebare am pentru voi: asta v-a oprit in a va face un cont de e-mail, Facebook, Twitter, etc? Atunci de ce am cauta bete in roate unui lucru pozitiv pentru sanatatea noastra?

             Totodata, puteti oricand vedea cine v-a vizualizat dosarul accesand butonul “Istoric acces”.

             Parerea mea? Mi se pare un lucru foarte bun dintr-un punct de vedere foarte important: donarea de organe.

             Eu de exemplu mi-am exprimat intotdeauna celor din jur dorinta ca organele mele sa fie donate dupa decesul meu. Sunt convinsa ca ei imi vor respecta decizia, dar daca mi se va intampla ceva si eu nu vor fi de fata pentru a isi da acordul pentru aceste interventii care asa cum stim, trebuiesc facute cat mai curand posibil?

             Stiu ca vor fi neplaceri, vor fi persoane care vor refuza sa li se creeze acest dosar, insa lumea nu s-a construit intr-o zi. O luam cu pasi marunti … chiar daca fiind vorba de sanatatea noastra, ar trebui sa “alergam” care deciziile cele mai bune.

             Mai multe intrebari si raspunsuri gasiti chiar pe site-ul http://www.des-cnas.ro/wps/portal/cnas/FAQ/Intrebari-frecvente-pacienti , unde aveti si partea de login pentru a va accesa dosarul iar aici puteti vedea un filmulet de utilizare a acestui portal: https://www.youtube.com/watch?v=Dd9JjLNkqsU

           Voi ce parere aveti despre aceasta initiativa?

This entry was posted in Utile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *